Pengendali Masuk Loteri Kebangsaan UK Ingin Membeli Camelot
toto

Pengendali Masuk Loteri Kebangsaan UK Ingin Membeli Camelot

Allwyn Entertainment sedang berusaha untuk mengambil alih Loteri Kebangsaan UK selepas menewaskan pengendali penyandang Camelot. Menyerang semasa Keluaran SGP Hari ini  seterika panas, Allwyn kini mahu membeli pesaing semasa ia sudah turun.

Tanda Loteri Kebangsaan
Papan tanda Loteri Kebangsaan UK di luar kedai vendor. Pengendali masuk Allwyn dilaporkan sedang berbincang untuk membeli penyandang Camelot UK. (Imej: Yorkshire Live)
Kemenangan Allwyn dalam Loteri Kebangsaan adalah satu rampasan kuasa besar. Pemerintahan Camelot UK yang hampir 30 tahun tidak terputus kerana pengendali itu akan berakhir selepas ia mula-mula tiba pada 1994.

Camelot cuba menghentikan pengambilalihan itu, memfailkan aduan dengan Mahkamah Tinggi UK, mendakwa kehilangan lesen akan menamatkan kewujudannya. Ia kalah dalam pertarungannya, dan jika ia benar-benar akan lenyap, anak syarikat UK gergasi loteri Czech Sazka mahu membelinya.

Asas Perniagaan
Dana Pencen Guru Ontario pada masa ini memiliki Camelot UK, tetapi mungkin tidak lama. Sky News melaporkan bahawa Allwyn boleh membayar sehingga £100 juta (AS$114.88 juta) untuk membeli pengendali loteri jika kedua-dua pihak boleh mencapai persetujuan. Mereka kini dalam “perbincangan lanjutan”.

Suruhanjaya Perjudian UK (UKGC) memilih Allwyn sebagai pemohon pilihannya untuk Loteri Nasional pada bulan Mac. Pada bulan September, pengawal selia kemudian menganugerahkan lesen itu.

Proses peralihan kini sedang dijalankan, dengan Allwyn akan mengambil alih Loteri secara rasmi pada Februari 2024. Syarikat itu telah pun mula membuka kedai, membuka pejabat pertamanya di bandar Watford, lokasi yang sama dengan Camelot.

Camelot berkemungkinan berada dalam kedudukan di mana ia tidak boleh tawar-menawar harga. Jika ia tidak menjual, dengan kemasukannya sendiri, ia boleh kehilangan 100% nilainya. Sekurang-kurangnya menjual kepada Allwyn membolehkannya menghimpit ekonomi UK buat kali terakhir.

Dengan mencadangkan pembelian, Allwyn boleh mendapatkan akses kepada Data Sydney lebih banyak data Loteri Nasional sebelum pengambilalihan 2024nya. UKGC didakwa menerima perbincangan semasa dan perlu memudahkan penyebaran sebarang data, serta pembelian.

Pembelian itu juga akan menghapuskan satu halangan terakhir untuk Allwyn. Camelot mahukan pampasan atas keputusan UKGC untuk memberi kawalan kepada pesaingnya. Membuat perjanjian boleh menghentikan sebarang cabaran undang-undang. Tuntutan undang-undang berasingan daripada IGT akan jatuh juga.

Perjudian UK Masih dalam Fluks
UKGC menumpukan pada mengemas kini cara ia menyemak industri perjudian dan mengawasi perjanjian Allwyn-Camelot. Pada masa yang sama, kerajaan negara terus menjadi pintu pusingan pemimpin yang memanjangkan reformasi perjudian terbesar dalam beberapa tahun.

Daripada Boris Johnson kepada Liz Truss kepada Rishi Sunak, UK telah melihat tiga perdana menteri dalam masa kurang daripada lima bulan. Sunak sedang menyusun semula penyusunan semula Truss, dan kini terdapat menteri perjudian baharu dalam campuran itu.

Ahli Parlimen Parti Konservatif Paul Scully kini merupakan Setiausaha Rendah Parlimen bagi Teknologi dan Ekonomi Digital. Salah satu fungsi termasuk Togel HKG berkhidmat sebagai Menteri Perjudian UK. Dia mengambil alih Damian Collins, yang mengambil alih Chris Philp hanya tiga bulan lalu.

Scully akan melaporkan kepada Michelle Donelan, yang terselamat daripada rombakan itu dan akan diteruskan sebagai Setiausaha Negara untuk Digital, Kebudayaan, Media dan Sukan. Dengan semua perubahan baru-baru ini, terdapat kebimbangan baharu bahawa kertas putih perjudian perlu diletakkan pada penunu belakang sekali lagi.