Rusuhan Perlawanan Bola Sepak Indonesia Melihat Markah Mati
toto

Rusuhan Perlawanan Bola Sepak Indonesia Melihat Markah Mati

Perlawanan bola sepak di Indonesia pada hari Sabtu berakhir dengan cara yang paling buruk. Terdapat sekurang-kurangnya 125 kematian apabila ribuan peminat kelab Arema FC itu turun padang selepas tewas 3-2 kepada Persebaya Surabaya di Stadium Kanjuruhan di kota Malang.

Rusuhan bola sepak Indonesia
Sebuah kereta polis Indonesia duduk di sisinya berikutan rusuhan selepas Singapore Prize Hari ini perlawanan bola sepak. Sekurang-kurangnya 125 maut semasa huru-hara, yang menyebabkan kecaman antarabangsa. (Imej: Reuters )
Keadaan menjadi tidak terkawal apabila pasukan keselamatan menggunakan gas pemedih mata untuk mencuba dan menundukkan sekumpulan kira-kira 3,000 peminat yang marah atas keputusan permainan. Kepanikan lebih 40K orang di stadium menyebabkan rempuhan manusia yang besar. Ramai daripada mangsa terpijak atau mati lemas, menurut laporan rasmi.

Laporan awal meletakkan angka kematian setinggi 174. Bagaimanapun, pihak berkuasa tempatan mengesahkan jumlah yang lebih rendah pada hari Isnin, menjelaskan bahawa laporan sebelum ini adalah kerana kesilapan dalam mengira mayat. Kanak-kanak berumur antara 12 dan 17 tahun disenaraikan antara yang maut, bersama seorang yang baru berusia 5 tahun.

Bola Sepak Indonesia di Jeda
Orang ramai yang marah merempuh polis dan memusnahkan pelbagai bangunan di pusat sukan itu. Mereka juga mengejar kenderaan dalam tercetusnya keganasan yang disifatkan oleh polis sebagai “anarkis.”

Presiden Indonesia, Joko Widodo, mengarahkan penggantungan semua perlawanan liga kebangsaan. Dia menyebut hasil rusuhan itu sebagai “tragedi kemanusiaan yang sebenar.”

Pada masa yang sama, liga telah bertindak balas juga. Ia menyatakan Arema, yang sebelum ini mempunyai platform perjudian dalam talian Bola 88 sebagai penaja, tidak boleh menganjurkan pertandingan sepanjang musim ini.

Bagi pihaknya, Persekutuan Bola Sepak Indonesia (PSSI, untuk akronim Indonesia) menyatakan bahawa ia “menyesali tindakan peminat” dan melaporkan bahawa pasukan penyiasat telah ditubuhkan di bandar Malang, di mana stadium itu terletak.

Javier Roca, jurulatih Arema, memberi temu bual kepada media Sepanyol Ser dan menceritakan sebahagian daripada tragedi itu. Katanya, empat peminat maut di bilik persalinan pasukan dalam pelukan beberapa pemain. Dia menambah bahawa bola sepak Indonesia penuh dengan “kegilaan yang tidak terkawal.”

Presiden FIFA Gianni Infantino mengeluarkan kenyataan yang menggelar acara itu sebagai “tragedi yang tidak dapat difahami.” Beliau menambah, “Dunia bola sepak terkejut selepas insiden tragis yang berlaku di Indonesia pada penghujung perlawanan antara Arema FC dan Persebaya Surabaya di stadium Kanjuruhan.”

Penduduk Tempatan Tidak Terkejut
Walaupun kecaman global untuk apa yang berlaku boleh difahami, ramai penduduk tempatan melihat kejadian ini. Kedua-dua pasukan diketahui Togel Sydney mempunyai pangkalan peminat yang bermusuhan yang kerap bertelagah, bukan sahaja pada perlawanan bola sepak, tetapi juga pada acara lain yang dianjurkan oleh stadium.

Digelar ‘Bonek’ (melulu), peminat Surabaya adalah peminat fanatik pasukan mereka. Begitu juga, peminat Arema mempunyai reputasi yang agresif. Persaingan adalah budaya seperti sukan.

Walaupun kedua-duanya pada mulanya mempunyai saingan yang berasingan, penciptaan Liga 1 Indonesia mengubah perjalanan bola sepak. Kedua-dua pihak mula mendapati diri mereka dalam pertukaran panas.

Keadaan terus meningkat sehingga kehadiran polis menjadi satu keperluan. Selepas pemisahan kedua-dua pasukan ke bahagian Timur dan Barat, saingan semakin sengit. Kemudian, pada tahun 1988, kedua-dua pasukan dan Liga 1 bersetuju untuk melaksanakan pengasingan mandatori peminat pasukan semasa perlawanan.

Itu bukan penghujungnya, walaupun. Dua tahun kemudian, seorang pemuzik Indonesia menggunakan Stadium Tambaksari Persebaya untuk memperkenalkan Prize HK album baharu.

Dalam konsert itu, penyokong Persebaya menuduh pengikut Artemania mengambil alih arena dan mengatasi muzik dengan menyanyikan lagu Artema FC dengan kuat. Rusuhan berlaku antara kedua-dua kumpulan selepas konsert itu.

Pada tahun 1992, Sepultura, sebuah kumpulan muzik heavy metal Brazil, singgah di Stadium Tambaksari ketika ia melawat Indonesia. Kali ini, Bonek menghalang pintu masuk Artemania. Ini juga mengakibatkan rusuhan.

Isu berterusan sejak itu, salah satunya menyebabkan seorang pemain bola sepak Indonesia kehilangan kerjayanya selepas dia dipukul dengan batu di matanya. Persaingan awam boleh menjadi sihat untuk sukan kompetitif. Bagaimanapun, rusuhan pada hari Sabtu adalah tidak sivil dan tidak sihat.